Amim van...

„Tedd, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy!” (Theodore Roosevelt)

Elhunyt Dargay Attila

2009. október 24. 00:14 - *Rózsa*

Életének 83. évében, 2009. október 20-án, kedden elhunyt Dargay Attila, a magyar anumáció egyik legnagyobb alakja, a Vuk, A nagy ho-ho-ho-horgász, a Pom-Pom, a Lúdas Matyi, a Szaffi, Az erdő kapitánya és még sok más kedves rajzfilm szülőatyja. A Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művészt a Magyar Filmművészek Szövetsége saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Munkásságát Macskássy Gyula műtermében kezdte, mint kifutófiú, majd a '60-as években kezdte el egyre másra gyártani rajzfil-sorozatait, a Pannónia első egészestés kasszasikerét is ő rendezte. Meséi nagyrészt könyv-adaptációk, a megfilmesítésnél arra törekedett, hogy lehető legpontosabban adja vissza a könyv keltette világot. Figurái kedvesek és rendkívül bájosak, szeretnivalók, élettel és érzésekkel teliek. Filmjein nem egy nezedék nőtt fel, és a magyar rajzfilmgyártás mellett a sok-sok felnőtt is gyerek is nagy veszteségnek érzi halálát.

Dargay Attila a 2006-os Filmszemlén életműdíjat kapott, előtte a hatvanas években Balázs Béla-díjjal ismerték el munkáját.

 

A rendező emlékére az MTV pénteken 17.20-tól, szombaton pedig 17.15-től két részletben vetíti le a Vuk című rajzfilmet az m2-n. A budapesti Városházára gyászlobogót húznak fel.

Nyugodjon békében!

 

[saját és index.hu]

Vuk

További képek itt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemanrozsa.blog.hu/api/trackback/id/tr51470941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása