Amim van...

„Tedd, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy!” (Theodore Roosevelt)

„JAJ, ÚGY ÉLVEZEM ÉN A STRANDOT…” – NYÁRI SZAVAINK NYOMÁBAN

2022. június 02. 19:05 - *Rózsa*

strand.png

Eredeti közlés: 2016. júl. 1., anyanyelvapolo.hu

Mióta járunk felüdülésként strandra, mikori az első bikini és kik készítettek először sört? Cikkünkben a nyárhoz, nyaraláshoz kötődő néhány szónak, illetve szokásnak jártunk utána.

Tovább
Szólj hozzá!

NAGYBÖJT – NEGYVEN NAP HÚSVÉTIG

2022. március 08. 09:21 - *Rózsa*

Eredeti közlés: 2014. márc. 5., anyanyelvápoló.hu

A hamvazószerdával kezdődő, húsvétvasárnapig tartó nagyböjtöt Jézus 40 napi böjtölésének és kínszenvedésének emlékére tartja a keresztény egyház. A nagyböjt utolsó hete a nagyhét, az ezt megelőző, virágvasárnappal záruló hetet pedig többfelé virághétnek nevezik.

Tovább
Szólj hozzá!

Mindszentekre, halottak napjára – Kós Károlytól

2021. november 01. 19:54 - *Rózsa*

Eredeti közlés: 2012. nov. 1.

„A mi históriáink: a mi temetőink. És nincsen ilyen gyönyörű temetője senki más nemzetnek. Históriája sem…  A mi temetőink nem bús-bánatos halotti-házak, a mi temetőink nem halálra emlékeztetők, nem néznek az élőkre gödrös halotti szemmel. A mi temetőink nem hirdetnek elmúlást, de életet, örökkévalót. A mi vénséges domboldali kálvinista temetőink.

Tovább
Szólj hozzá!

Kimondhatatlan – avagy röhögjünk a nyomorunkon

2021. szeptember 09. 19:58 - *Rózsa*

Eredeti közlés: 2017. aug. 3.

Van nekem néhány ötletem. � � Például olyan hangosító-erősítő berendezés használata, amivel az ott helyben levők hallják a zenét, a távolabb lakók pedig nyugodalmasan üldögélhetnek, beszélgethetnek, dolgozhatnak, tv-t nézhetnek, alhatnak – élhetnek, s nem pedig fordítva, ahogyan most van. Mondjuk éjjel egytől este kilencig (mert ebben az időben az igazán zavaró a hangzavar, nem a koncert-főműsoridőben).

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása